Wendler Glottoplasty

Stemvervrouwelijkende ingreep

Om je meer te kunnen vertellen over de stemingreep zelf, is het belangrijk dat je begrijpt hoe het stemapparaat werkt, waarom je klinkt zoals je klinkt en hoe chirurgie je klank zal beïnvloeden.

De geluidsbron (source) van je klank zijn je stemplooien. De lucht (power) wordt omgezet in klank doordat de stemplooien gaan vibreren. De snelheid waarmee de stemplooien gaan vibreren heeft een invloed op je toonhoogte.

Nadat de klank werd geproduceerd zal het geluid gaan resoneren in je farynx, neusholte en mondholte. Hier kunnen we dan articulatie aan toevoegen, de tongpositie veranderen of de klank naar een bepaalde plaats meer projecteren. Dit betaalt het timbre van je klank.

Hoe komt het dat een stem mannelijk, vrouwelijk of genderneutraal overkomt?

Door de toename van testosteron bij jongens tijdens de adolescentie, groeit het kraakbeen van het strottenhoofd. De spiermassa zal toenemen. Je stemplooien (dat zijn spieren) worden ook dikker. Daarom is er een stemverandering en wordt je stem dieper als je door de puberteit gaat. Want zoals ik al eerder zei, de trilfrequentie van je stemplooien beïnvloedt je toonhoogte, dus meer stemmassa betekent een tragere trilfrequentie.

Daarom heeft een vrouwenstem een toonhoogte van 185-275 Hz en een mannenstem van 80-145 Hz. Er is ook een genderneutraal bereik van 165-185 Hz.

Het doel van stemvervrouwelijkende chirurgie kan tweeledig zijn:

Hoe gaat de ingreep?

Onder algemene verdoving wordt een metalen buis (laryngoscoop) door de mond geplaatst om de tong uit de weg te halen en de stembanden direct zichtbaar te maken. Met behulp van een laser wordt 1/3 van het trillende deel van de stembanden weg genomen uit het voorste deel van de stemplooien.

Hierna komt het meest complexe deel van de stemoperatie waarbij het losgemaakte 1/3 deel met hechtingen aan elkaar wordt genaaid (een web) dit gebeurt met lange instrumenten die van buitenaf komen. Gezien de complexiteit van de ingreep en het niet frequent uitvoeren ervan, is het daarom heel belangrijk dat je een chirurg hebt met de expertise om dit te doen.

Indien er onvoldoende resultaat is na de Glottoplasty én postoperatieve stemtherapie, kan de chirurg nog een LAVA-procedure uitvoeren. Tijdens deze procedure wordt de stemmassa met de laser verkleind. Dit is enkel nodig indien er geen andere optie meer is, want dit heeft een negatieve impact op de stemkwaliteit (mucosale golf zal minder vibreren).

 

10-15 dagen volledige stemrust is aangeraden, de logopedist helpt je hierbij om een spreekopbouw plan te maken.

Hierna volgt een periode van relatieve stemrust met strikte persoonlijke instructies van de stemtherapeut. Stemtherapie is ten zeerste aangewezen om een goede stemplooisluiting, strekking en symmetrie te creëren.

Vocal folds after the Wendler glottoplasty performed by Dr. Remacle

Voordelen

Nadelen

Before and after recordings

nl_BENederlands (België)