Stem en identiteit

The voice is a second face

Gerard Bauer

Elke stem is anders en heeft zijn eigen manier van klinken maar ook van spreken. Daardoor is je stem een spiegel van je ziel en is hij sterk verbonden met wie je bent.

Het belangrijkste doel van stemtherapie is niet alleen om je stemapparaat op een andere manier te leren gebruiken, maar ook om een nieuwe stem te vinden die de jouwe is en om de nieuwe stem je eigen te maken. We kunnen je stemapparaat op een andere manier leren gebruiken door middel van spiertraining. Door middel van oefeningen kunnen we een nieuwe klank leren, deze oefeningen richten zich op: de flexibiliteit van je stem, de resonantie, hoe de toonhoogtevariaties zijn in functie van de intonatie, articulatie en woordgebruik. Het is een combinatie van deze elementen en de non-verbale aspecten die een stem mannelijk, vrouwelijk of genderneutraal doen klinken.

Voordat je je stem kunt gaan gebruiken, moeten je stem en stemgebruik in kaart worden gebracht. Dit gebeurt aan de hand van stemmetingen en er wordt nagegaan hoe je je stem gebruikt, wat met zingen, in welke verschillende spreeksituaties, of er veel stem-stress is, of er medische aspecten zijn die de stem kunnen beïnvloeden, etc. karakter, wie je bent, wat je verwachtingen zijn en in hoeverre we die kunnen waarmaken. De meetresultaten worden uitvoerig besproken en er wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Vanzelfsprekend is het soms nodig om samen te werken met andere disciplines zoals een psycholoog, een zangcoach of een manueel therapeut. Het is zeer aan te raden om je stembanden te laten controleren bij een Neus-neus- en Keelarts, omdat het een intensieve therapie wordt en het belangrijk is dat je stem in orde is.

Ieder stemapparaat is anders en daarom heeft iedereen zijn eigen manier van stemgeven maar ook van de manier van communiceren (introvert - extravert). Hierdoor is je stem een spiegel van je ziel en is het heel erg verbonden met wie je bent.

Luister hier naar enkele fragmenten van mijn cliënten, voor, na en tijdens hun stemtransitie

nl_BENederlands (België)